Infrabel

Infrabel is de spoorinfrastructuurbeheerder van België. en is daarbij verantwoordelijk voor het onderhoud, modernisering, uitbreiding en beheer van het Belgische spoorwegnet.

Binnen Infrabel is de dienst informatie & communicatie technologie verantwoordelijk voor het leveren van informatica en telecommunicatie oplossingen voor de onderneming.

Infrabel zit midden in een veranderingsproces waarbij het doel is om het bedrijf wendbaarder te maken, te digitaliseren en te verjongen. Infrabel kwam naar ons met onder andere de vraag

Hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe trainees daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan cultuurverandering (en niet ingekapseld worden in de bestaande cultuur)?

Innovatie Track Programma

Wij hebben in overleg met de sponsors Michael Smeyers, Dimitri van Hecke, de programmamanager Ann Goossens en HR consulent Sevgi Tarlan een trainee programma “Innovatie Track” ontworpen waarbij de volgende leerdoelen zijn geformuleerd:

Leerdoelen traineeprogramma Infrabel

Aan de hand van een speciaal ontworpen Infrabel Ignition Box, coaching door Hugo en mijzelf en door ons opgeleide coaches, leerden de trainees het Lean Startup/ Design Thinking gedachtegoed toepassen.

Het programma

Op 29 oktober 2018 was de kickoff. Deelnemers maakten nader kennis met elkaar, de teams, hun opdrachtgevers en hun specifieke uitdaging. Vervolgens gingen we in november echt aan de slag.

Infrabel trainees ignition box

Het resultaat na de eerste dag? Verwarring! De werkwijze en stappen die we die eerste dag gezet hebben konden nog moeilijk geplaatst worden. Immers de manier van werken en hoe studenten opgeleid zijn wijkt nogal af van een Lean Startup benadering. Het eerste wat wij namelijk vragen is met open blik naar je omgeving te kijken zonder in de oplossingsmodus te schieten. De trainees moesten nog erg wennen, aan elkaar, aan Infrabel, aan wat van hen verwacht werd. Maar ook voor de aanstaande coaches was de aanpak heel erg nieuw.

Gelukkig viel alles al redelijk op zijn plaats na de tweede trainingsdag waar we de coaches het stappenplan duidelijk uitlegden en lieten toepassen. De coaches hebben vervolgens in 4 sessies om de 2 weken hun trainees begeleid. Niet door te zeggen wat en hoe ze het moeten doen, maar door ze de weg te wijzen.

Belangrijkste leerpunt/ inzicht voor de coaches (en de trainees) was om niet te gaan voor het einddoel, maar om eerst eens te werken aan een kleine, minimale versie, de cupcake. Het cupcake principe was geboren!

Cupcake principe

Na een tussenevaluatie in december hebben we in januari een tweede trainingsdag gehad met de coaches. Daarna hebben de coaches weer 4 sessies om de 2 weken de trainees begeleid (voor zover nodig, want de trainees waren vooral zelfstandig aan de slag).

De laatste sessie ging over pitchen en kwamen wij als trainers terug voor om feedback te geven op de oefenpitches. Wat een enorm verschil met het begin van het traject! Het waren echt teams geworden, met superleuke, innovatieve ideeën.

Learning Award 2019 – Epsilon

We hoorden ook dat het Infrabel Trainee programma, waar deze Innovation Track onderdeel van is, finalist is geworden voor de Learning Award 2019 van Epsilon!

Er kan nog gestemd worden, dus wij roepen op vooral voor Infrabel te stemmen!

Learning Award 2019

Eindevent 13 maart

13 maart was het dan zover! De trainees hadden allemaal hard gewerkt aan hun “cupcake” (minimal viable product) en presentaties.

Perfect georganiseerd door Ann was een mooie ruimte ter beschikking waar de teams een eigen stand kregen waar ze demonstraties konden geven. De cupcake stond centraal en was zelfs in Infrabel kleuren uitgevoerd.

Cupcake Infrabel

Ann Goossens

Na de aftrap van Ann, pitchten de teams in de ochtend hun verhaal voor de interne sponsors, en verzorgden demonstraties. In de middag waren geïnteresseerden uitgenodigd, de opkomst was zeer hoog. Alle teams leverden een topprestatie, het waren echt teams die zelfverzekerd hun verhaal vertelden. Ze konden bovendien hun oplossing, hun cupcake, daadwerkelijk tonen!

Traineeship Infrabel

Traineeship Infrabel

Het team dat een oplossing verzon voor het veilig en schoon houden van werkkleding won de prijs van de jury;

Traineeship Infrabel

Het team dat een oplossing verzon voor machinisten zodat ze minder door rood licht gehinderd worden won de publieksprijs.

Traineeship Infrabel

Echter, voor alle ideeën gaat gekeken worden of ze geïmplementeerd/ verder ontwikkeld worden.

Het programma gaat zeker vervolgd worden en zowel trainees, coaches, interne sponsors en wijzelf als trainers kijken terug op een ontzettend leuke en leerzame periode.

Infrabel bedankt!

Joyce Oomen & Hugo Bakkenist

Pimcy Innovatie & Portfoliomanagement

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie van bepaalde services via uw browser opslaan, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.