Lean Startup: niet alleen voor startups
Het is tegenwoordig hip om een startup te zijn of bij een startup te werken. Een startup is een startend bedrijf dat een nieuw idee in omstandigheden van hoge onzekerheid probeert succesvol te maken. Vaak met als doel om de bestaande concurrentie eens flink op te schudden. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als Bunq van Ali Niknam. Het bedrijf Crobox (2 jaar jong) slaagde erin om 1,1 miljoen investeringskapitaal voor zijn dienst persuasion-as-a-service op te halen.
Uiteraard zijn lang niet alle startups succesvol. Wat wel veel startups gemeen hebben is dat ze gebruik maken van een aanpak gebaseerd op Lean Startup, welke hen in staat stelt om snel te bepalen of ze op het juiste spoor zitten.
De term ‘Lean Startup’ is verwarrend. De meeste mensen denken aan “Lean”. Dit is “een managementfilosofie die gericht is op het creëren van maximale waarde voor de klant door verspillingen zoveel mogelijk te reduceren”. (bron sixsigma.nl). Anderen denken dat de term “startup” wil zeggen dat het alleen gericht is op startende bedrijven. Ook niet waar.
Lean Startup is een methode om de echt vernieuwende ideeën binnen een bedrijf systematisch aan te pakken.
Startup denken is juist voor bestaande bedrijven heel interessant.
De voordelen van Lean Startup bij bestaande bedrijven
De Lean Startup methode is niet voorbehouden aan Startups. In tegendeel. Juist bestaande bedrijven kunnen enorm profiteren van de aanpak van Lean Startup. Het is ook niet nodig om een externe incubator op te zetten of de hele inrichting om te gooien. Juist door Lean Startup onderdeel te laten zijn van de bedrijfsvoering, breng je nieuw elan en een ondernemender spirit in het bedrijf. Startup denken helpt de weerstand tot verandering te doorbreken, omdat bestaande silo’s doorbroken worden. En verandering is nodig om op de lange termijn te overleven.
Ten aanzien van innovatie, kun je door Lean Startup toe te passen in jouw bedrijf:
- Sneller innoveren
- Goedkoper innoveren
- Succesvoller innoveren
Sneller innoveren
Lean Startup is erop gericht zo snel mogelijk erachter te komen of het idee dat je hebt, wel relevant is voor de klant. Als dit het geval is, ga je ook in kleine stappen bouwen aan je product. Je stelt vast wat jij denkt (op basis van o.a. klantgesprekken) hoe de klant op een bepaalde actie of producteigenschap zal reageren, je test dit in de praktijk en je leert van de uitkomst. Deze cyclus doorloop je niet één keer, maar soms wel dagelijks. Gevolg is dat je steeds sneller leert, en steeds beter weet wat wel en niet werkt. Hierdoor kun je de ontwikkelingstermijn van nieuwe producten en diensten aanzienlijk verkorten.
Goedkoper innoveren
Lean Startup is erop gericht om zo snel mogelijk te toetsen of je aannames waar zijn. Als je aanname niet waar is, wordt dat niet gezien als falen, maar als leren. Het kan zijn dat je volledig op het verkeerde spoor zit. Het is dan tijd om het over een nieuwe boeg te gooien, of misschien wel om volledig te stoppen. Innovatie wordt goedkoper omdat niet kansrijke projecten sneller gestopt worden. Naarmate je verder in het ontwikkelingsproces zit, worden de kosten hoger. Je vermijdt dus de hoge toekomstige kosten door zo snel mogelijk te toetsen.
Succesvoller innoveren
Het is helaas nog steeds zo dat 9 op de 10 producten mislukken. Vaak nadat de volledige ontwikkelingscyclus is doorgemaakt, er vele marketing- en saleskosten zijn geweest en er een heel distributieapparaat is opgetuigd. Met Lean Startup ga je pas opschalen als je vastgesteld hebt dat er productmarkt fit is. Je hebt kunnen bewijzen aan management of investeerders dat er daadwerkelijk vraag is naar je product of dienst. Hiermee is de kans op succes aanzienlijk vergroot.
Aan de slag met Lean Startup bij bestaande bedrijven
Om daadwerkelijk met Lean Startup aan de slag te gaan, zal dit georganiseerd moeten worden binnen een bedrijf. Vaak is het handig om eerst kleinschalig met een beperkt aantal teams op deze manier te werken, om te kijken hoe een en ander binnen de context van jouw bedrijf aangepakt kan worden. Plus het begint met het benutten en stimuleren van de potentie van de werknemers om tot werkelijk vernieuwende ideeën te komen. Het is raadzaam om hier een stuk begeleiding in te zoeken.
Interesse in Lean Startup voor jouw bedrijf?
Wil je weten wat een Lean Startup aanpak voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.