De letterlijke vertaling van challenge is uitdaging. Binnen het vakgebied van innovatie gebruiken we het woord ‘Challenge’ vaak als alternatief voor ‘ideeënwedstrijd’. Als je je medewerkers, klanten of andere groepen wilt inzetten om mee te denken over een oplossing voor een bepaalde uitdaging die je hebt, is het opzetten van een Challenge één van de manieren om deze input te verkrijgen.
De kenmerken van een Challenge zijn als volgt:
- Heldere vraagstelling
- Bepaalde doelgroep
- Beperkte tijdsduur
- Duidelijke beloning
Het is tegenwoordig vrij makkelijk om dit met hulp van ideation software te doen. Partijen waar wij mee samenwerken zijn bijvoorbeeld: AcceptMission, XiBE, Skipso Labs, Qmarkets en Edison365. Op onze website vind je een vergelijking van deze aanbieders.
Maar goed, software is uiteindelijk slechts een hulpmiddel. Jouw challenge valt of staat met de opzet ervan. Om je hier in te helpen, ontwikkelden wij de Challenge Scoping Canvas. Aan de hand van een paar vragen heb je alle relevante informatie op 1 A4tje bij elkaar. Nu wordt het een koud kunstje om een leuke challenge op te zetten!
Aangezien wij ons vooral met innovatie bezighouden, gaan we ervan uit dat je op zoek bent naar nieuwe ideeën voor jouw klanten.
Als voorbeeld zullen we uitgaan van een white label schoonmaak bedrijf, welke een Challenge wil opzetten voor haar medewerkers.
Challenge Scoping Canvas
1. Wat is de uitdaging/ het probleem?
Deze lijkt vrij duidelijk, want waarom zou je een Challenge organiseren als je niet een duidelijke uitdaging of probleem hebt? Toch heb ik bij diverse organisaties geleerd dat deze vraag niet altijd zo makkelijk te beantwoorden is.
Vaak denken we dat we precies weten wat de uitdagingen van onze klanten zijn of de problemen die ze op dit moment hebben. Maar is dit wel zo?
Als iemand jou vraagt om deze challenge te organiseren kun je gerust om ‘bewijs’ vragen dat er daadwerkelijk sprake is van een probleem.
In deze sectie vat je dit probleem kernachtig samen, bijvoorbeeld:
Klanten kopen diverse schoonmaakmiddelen voor verschillende doeleinden. De kast staat overvol en ik vind nooit wat ik nodig heb.
2. Waarom is dit een uitdaging voor de klant?
Hier komt de motivatie te staan waarom de klanten dit als een probleem ervaren, bijvoorbeeld:
ik heb geen overzicht
ik heb geen kastruimte meer
ik weet niet wat ik waarvoor moet gebruiken
iedere verpakking doseert anders
iedere verpakking gaat anders open
heb het idee dat ik te veel geld uitgeef
hoe milieuvriendelijk is dit?
Ook hier zorg je ervoor dat deze motivaties voortkomen uit onderzoek bij klanten en niet op basis van eigen aannames.
3. Voor wie is dit een uitdaging/ probleem?
We zijn op zoek naar een oplossing voor een klantgroep met een relevant probleem. Dan moeten we ook duidelijk omschrijven op wie we ons richten in deze challenge. Dus ook als je medewerkers laat meedenken, zul je duidelijk moeten omschrijven voor welke klantgroep een idee of oplossing bedacht moet worden.
In ons voorbeeld: Doelgroep zijn consumenten die wonen in een huis of appartement, die minstens 1 maal per week zelf schoonmaken.
4. Wat moet ik nog meer weten als deelnemer?
Als deelnemer heb ik misschien nog wat meer achtergrond informatie nodig. Bijvoorbeeld waarom het voor de organisatie belangrijk is om deze challenge te organiseren, hoe het past binnen de strategie. Maar ook praktische informatie over de tijdslijnen, hoe het proces verloopt, waar je je idee kunt plaatsen en hoe dit werkt.
5. Aan wie wil je de uitdaging voorleggen?
Hier heb je een aantal mogelijkheden
- Een deel van de medewerkers (bijvoorbeeld met specifieke rollen)
- Alle medewerkers
- Specifieke klanten, leveranciers, op uitnodiging
- Klanten, leveranciers met open aanmeldlink
- Volledig open
De keuze aan wie je de uitdaging wilt voorleggen bepaalt vaak mede de instellingen met betrekking tot zichtbaarheid van de ideeën voor anderen (moet dit bijvoorbeeld voor iedereen zichtbaar zijn of juist niet), de mate van interactie (mag iedereen feedback geven op ieder idee) en de gamification opties (bijvoorbeeld likes of scores geven).
6. Op basis van welke criteria wil je de ideeën/reacties beoordelen?
Als je een challenge opzet, moet deze ook beoordeeld worden. Beoordelen doe je als je dit objectief wilt doen, op basis van vooraf bepaalde criteria. Criteria zorgen voor richting en duidelijkheid. Deelnemers zullen hun ideeën duidelijker omschrijven, en ook beter kunnen inschatten of het zin heeft om mee te doen of niet.
In dit stadium ben je vooral op zoek naar veel ideeën en maak je de criteria nog niet te specifiek. In de eerste fase zijn dit enkele voorbeeldcriteria:
Het idee:
- Past binnen onze strategie
- Lost een relevant probleem op voor onze doelgroep
- Lijkt realiseerbaar te zijn binnen onze technische mogelijkheden
- Kan aantrekkelijk te zijn voor ons als bedrijf – kwalitatief of kwantitatief
7. Wie beoordeelt?
Het is belangrijk om van te voren transparant te zijn over wie de ideeën gaat beoordelen. Bestaat de jury uit een aantal managers, zijn het juist medewerkers, of heb je nog externe mensen in de jury?
8. What’s in it for me? Waarom moet ik meedoen aan deze challenge?
Je vraagt je medewerker/ klant/ relatie om mee te doen aan een challenge. Deze deelnemer wil waarschijnlijk graag weten waarom hij of zij zou moeten meedoen. Onderstaand een aantal voorbeelden:
- we willen graag gebruik maken van jullie expertise (erkenning)
- je mag je idee verder uitwerken als het wordt geselecteerd (erkenning plus leuke leerervaring/ motivatie)
- we willen leren van onze klanten (klantfocus)
- je kunt een prijs winnen
- etc.
9. Hoeveel ideeën kiezen we?
Je weet nog niet hoeveel ideeën binnen gaan komen, je weet echter wel dat je er geen 100 tegelijk kunt oppakken. Je zult dus moeten bepalen hoeveel ideeën je maximaal door wilt laten gaan.
Op het moment dat de challenge gericht is op het oplossen van kleine problemen, kun je misschien wel meer ideeën door laten gaan en deze op een ‘backlog’ zetten. Betreft het echter een challenge, waar na selectie, één of meerdere medewerkers serieus tijd aan moeten gaan besteden, dan zul je wel kunnen inschatten hoeveel er door mogen.
Mijn advies hier is om minimaal 3 ideeën door te laten gaan. Waarom? Het is onmogelijk om met 100% zekerheid te zeggen welk idee het beste is. Op papier kan het er nog zo goed uitzien, op het moment dat het idee getoetst gaat worden, zal het idee zelf evalueren of misschien door de mand vallen. Door meerdere ideeën door te laten gaan heb je ook meer kans om een succes te behalen, zodat je ook volgend jaar weer een challenge mag opzetten.
10. How might we vragen
Dit is een Design Thinking methodiek, waarbij je vragen formuleert die beginnen met … How Might We. De How maakt duidelijk dat je de oplossing nog niet bedacht hebt. ‘Might‘ is in het Nederlands: zouden we kunnen. Dus ook hier is ruimte voor creativiteit. En ‘We‘ geeft aan dat het iets is waar we samen onze schouders onder moeten zetten. Het is de kunst om de How MIght We vraag niet te breed, maar ook niet te smal te formuleren. Op basis van het ingevulde canvas ga je met een groepje brainstormen over geschikte HMW vragen en kiest er dan 1 die centraal staat in de challenge. Deze moet dan vaak nog wel iets anders geformuleerd worden zodat de doelgroep het meteen snapt.
Voorbeelden:
Te breed
HMW schoonmaken verbeteren?
Te smal
HMW ervoor zorgen dat een schoonmaakverpakking 30% minder ruimte inneemt
Goed
HMW:
- ervoor zorgen dat een klant minder verschillende schoonmaakmiddelen nodig heeft?
- het kastje met schoonmaakmiddelen effectiever en inzichtelijker maken?
- ervoor zorgen dat er minder volumineuze verpakkingen nodig zijn?
- verduidelijken zodat de klant meteen weet welk middel voor wat bedoeld is?
En nu?
Nu jij een duidelijke scoping hebt geformuleerd is het inrichten van de Challenge een stuk makkelijker geworden. Je hebt bijna alle ingrediënten om de Challenge op de juiste manier in de ideation software op te zetten. Lukt het je niet? Pimcy heeft veel ervaring met het opzetten en begeleiden van dit soort challenges.
We wensen je veel succes met jouw challenge![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]